تاثیر عطرها بر روان افراد چگونه است؟

آیا تا به حال درباره تاثیر عطرها بر روان افراد اندیشیدید؟ عطری را که با هزار ذوق و شوق خریداری می‌کنید چه اثری بر روحیه و مغز شما می‌گذارد؟ حتما به این موضوع همین حالا فکر کنید. همین که شما از بوی عطرتان احساس خوشایندی دارید یعنی حالتان خوب می‌شود و فکر می‌کنید بهترین عطر دنیا متعلق به شماست. تاثیر روانی عطرها بر انسان به نوع رایحه آن بستگی دارد البته ناگفته نماند که هر شخصی تاثیر مخصوص به خود را از عطر موردنظر دریافت می‌کند. یعنی اگر من از ادکلن x استفاده کنم، مطمئن باشید تاثیرش با تاثیری که بر شما می‌گذارد فرق دارد. جالب است نه؟ پیچیدگی‌های انسان بسیار زیاد است و این بخش کوچکی از این تفاوت‌هاست.

تاثیر عطرها بر روان افراد

شناخت تاثیر عطر بر روحیه انسان سابقه ای دیرینه دارد. یافته های تاریخی نشان می دهد بشر از 3000 سال قبل به تاثیر عطر بر روحیه انسان و خواص درمانی گیاهان پی برده و از آن در درمان بیماری ها استفاده کرده است. تاثیر عطر بر روحیه انسان امروزه نیز یکی از موضوعات داغ تحقیقاتی است که محققان بسیاری بر روی آن تمرکز کرده اند. یکی از آخرین نشست هایی که به منظور تبادل نظر در خصوص آخرین دستاوردها در این زمینه با تاثیر عطرها بر روان برگزار شده است، نشست سالانه انجمن عطر IFRA انگلستان است.

در این نشست چه اتفاقاتی افتاد؟

نشست انجمن عطر IFRA در سال 2018 در تاریخ 10 اکتبر برگزار شد. موضوع سخنرانی‌ها در این نشست بر ارتباط بین عطر و سلامت روان انسان متمرکز بود. این نشست مجالی برای علاقمندان به عطر ایجاد کرد تا از آخرین نقطه نظرات کارشناسان عطر در خصوص تاثیر عطر بر روحیه انسان آگاه شوند و در خصوص جدیدترین تحقیقات این حوزه، اطلاعات بدست بیاورند.
این نشست در سال 2018 هم زمان با روز جهانی بهداشت روان برگزار شد. اتفاقی که سبب شد تا نام این همایش از موضوع بهداشت روان الهام بگیرد. موضع امسال این نشست این بود: “تاثیر عطر بر روح و روان”.

گسترش روز افزون گرایش پژوهشگران به موضوع بهداشت روان بهانه ای شد تا در این نشست، مهمترین تحقیقاتی که در این زمینه تاثیر عطرها بر روان انسان انجام شده، مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
حس بویایی ما انسان‌ها همواره با حس رضایت و خوشبختی ما از دهه‌های قبل همراه بوده و هست. از استفاده عطر برای پوشاندن رایحه‌های بد تا ایجاد محیطی دلنیشین و رضایت بخش برای بهبود احساساتمان در زندگی روزمره، امری رایج است.

هر چیزی که در دنیای پیرامون ما انسان‌ها وجود داشته مسلما روی روح و روان ما نیز اثرگذار است. اصل وجود انسان، روح آن است، پس نمی‌توان گفت چیزی در این دنیا وجود دارد که انسان با روح خود آن را لمس نکرده باشد. حال که مبحث ما عطر و ادکلن است دوست داریم بدانیم رایحه عطرها چه تاثیراتی بر مغز و روح انسان دارند. در این مقاله با ما همراه باشید تا تاثیر روانی عطرها بر انسان را با هم ببینیم.

اثرات شگرف رایحه ها و عطر بر روی خلق و خوی انسان

تاثیر عطرها بر روان افراد

در این نشست دو سخنران در مورد ارتباط اعجازآمیز حس بویایی و عملکرد شناختی عمق وجود انسان، صحبت کردند.
پروفسور کیث وسنس (Keith Wesnes) یک مشاور در زمینه یک آزمون شناختی اختصاصی به نام خود است که به صورت آنلاین به عنوان یک آزمایش بالینی در سراسر دنیا ارائه می‌شود. او همچنین استاد علوم شناختی اعصاب در دانشکده پزشکی اکستر (Exeter) نیز هست و قصد دارد رابطه حس بویایی و کارکرد شناختی انسان را کشف کند. بر اساس کارهای این محقق، عطر و رایحه‌های ناشی از مواد معطر، اثرات کوتاه مدت و بلند مدت شگرفی بر روی قوه شناخت و خلق و خوی انسان دارد.

در بخش دیگری از نشست دکتر مارک موس، مسئول دپارتمان روانشناسی در دانشگاه نورث‌آمبریا (Northumberia) در خصوص این صحبت کرد که چرا برخی رایحه‌ها پیام‌های شدیدی در مغز مخابره می‌کنند و این پیام‌های چطور بر مغر و تندرستی ما تاثیر می‌گذارد؟

او در بحث‌هایش به این موضوع پرداخت که چطور در جوامع مدرن حس بویایی کم ارزش شد و آن را با بینایی و شنوایی مقایسه کرد. با این حال، با در نظر گرفتن روند تکاملی بشر، حس بویایی را می‌توان مکانیزم اصلی حسی دانست که متشکل از یک سیستم پیچیده شناختی است. این سیستم پیچیده در طول حیات بشر کمک کرده تا غذاها، همسر و خطرات و شکارچیان را شناسایی کند.

دکتر موس، به این نکته اشاره کرد که چطور در تمدن‌های انسانی در هند، چین و مصر در 3000 سال قبل از میلاد، از روغن‌های گیاهی در فرهنگ خودشان و برای درمان استفاده می‌کردند.

چیزی که به طور خاص جالب است، طبقه بندی گونه‌های گیاهی با ثبت دست نوشته‌هایی است که کاربری هر طبقه از گیاهان را نشان میدهد. احتمالا این دست نوشته‌ها نشان دهنده اجماع جامعه پزشکی آن زمان در خصوص خواص آن گیاهان است.

متخصصات گیاهان دارویی و دستاران پزشکان در آن زمان، علیرغم اینکه از نظر جغرافیایی نسبت به هم بسیار دور بودند، دارو‌ها را با کارکرد و اهداف مشابهی مورد استفاده قرار می‌دادند.

محتمل به نظر می‌رسد که تجربه‌های گام به گام بشر سبب شده تا یک شناخت سینه به سینه نسبت به ویژگی‌های مربوط به رایحه و عطر‌های گیاهان و مزیت‌هایی که برای سلامتی و تندرستی انسان دارند، ایجاد شود.

دکتر موس در تحقیقات خود قصد دارد به این نکته پاسخ دهد که چطور توانایی تشخیص ما در درک تفاوت رایحه گیاهان، در طی هزاران سال روی به کارگیری آنها برای ارتقا سلامت و تندرستی روانی انسانها سایه انداخته است؟ جالب است که از هزاران سال پیش تاثیر عطر بر روحیه انسان توسط بشر درک شده به طوری که از رایحه و عطر برخی از گیاهان برای ایجاد آرامش استفاده کرده است